woensdag 20 november 2013

introvert versus extravert

Naar aanleiding van een stukje over introvert zijn, op het blog van "Nachtbraker"
(wij lezen elkaar):

Introvert zijn heeft vaak een negatievere betekenis dan extravert zijn. In ieder geval benijden veel introverte mensen de extraverte variant omdat ze schijnbaar makkelijker met mensen omgaan en zich vrijer weten te uiten.

Maar weten extraverte mensen zich inderdaad vrijer te uiten of zijn zij slechts een beïnvloedbare speelbal van de wensen en verwachtingen van hun omgeving? In hoeverre is de uiting echt?

Volgens Freud krijgen extraverte mensen energie van andere mensen, van gezelschappen. Eigenlijk zijn het dus types die graag in de belangstelling staan: ze leven op als ze een schijnwerper op zich gericht voelen, of als ze omringd worden door de tintelende vibes van de energie van anderen. Extraverte mensen hebben sneller de neiging om te verwoorden of te verbeelden wat zij voelen in een groep. Vooral als deze extraverte mens ook nog eens erg aanvoelend is.


-----

Bovenstaande opmerkingen zijn een samenraapsel van wat ik op internet tegenkwam bij het lezen over blogs en sites met introvert en extravert als thema. Ik heb ze samengeveegd tot deze conclusie. Maar heb het gevoel dat de inhoud veel te kort door de bocht is. Volgens mij zijn er veel meer facetten in introvert/extravert zijn.

Zelf ben ik van mening dat ik extravert ben. Want ik flap er vaak uit wat ik denk en voel. Ik maak makkelijk contact met wildvreemden en denk pas later na over consequenties (extravert zijn wordt vaak gekoppeld aan impulsiviteit).

Maar daarentegen ben ik met vlagen zeer introvert. Zit ik liever thuis onder een kleedje achter de pc, want dat is "veiliger" en  -ja lieve nachtbraker, zelfs ik -  zeg een concert af waar ik een ticket voor heb gekocht uit angst voor het onbekende.

------

Conclusie II:

Er is niet zoiets als een 100% introvert of extravert persoon.
Dat is veel te zwart-wit.
Wij mensen zijn grijs.

------

Grijze muizen
Met een randje roze
Groen, indigo
Of pimpelpaars wellicht

Net dat leuke sjaaltje
Maakt ons uniek
Maar hij kan ook weer af
Hij zit niet vast







8 opmerkingen:

  1. Yep, volledig akoord! Boeken verkopen op deze 'etiketten' van extravert/introvert om ons het gevoel te geven een verklaring voor ons gedrag te vinden. Heel veel kenmerken en hun ontwikkeling ervan zijn verbonden met wat cultureel 'ok' is, wat wel en niet word gestimuleerd,... Wij zijn mensen, een samenraapsel van vanalles en nog wat! :-) Enne, ik toon liever mijn verschillende kleuren! ;-) :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Laura, fijn dat ik je kon inspireren bij het schrijven van dit stukje.

    Uiteraard is niemand 100% introvert of 100% extravert. Ieder mens is anders, da's een feit. Maar er zijn wel bepaalde "categorieën" van mensen te onderscheiden volgens hun gedrag, toch?

    Ik wilde ook even reageren op de reactie van Vlinderke: het klopt inderdaad dat veel van onze normen en waarden cultureel bepaald zijn, of gevormd zijn door de opvoeding. Gedrag blijkt echter steeds meer een biologische en genetische oorsprong te hebben. En als bioloog vind ik dat uiteraard erg interessant ;-) Check maar eens het boek Genome van Matt Ridley. Zo blijkt bvb. dat bij introverte mensen andere neurotransmitters actief zijn dan bij extraverte mensen, wat als gevolg heeft dat andere delen in de hersenen gestimuleerd worden. Ook hormonen spelen vermoedelijk een belangrijke rol: zo zou testosteron bij mannen een rol spelen in sociaal gedrag (het testosterongehalte verschilt van man tot man)...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier ben ik persoonlijk ook erg in geïnteresseerd! Ik zie overigens in mijn opleiding (ik studeer taal-en letterkunde) net iets gelijkaardigs wanneer het gaat om seksuele identiteit van personen: daar wordt hetzelfde debat gevoerd tussen biologie en sociale constructie.
      Ik vroeg me dus nu af of er niet evenveel aanwijzingen te geven zijn vanuit de andere hoek? Bestaan er niet ook studies die zullen aantonen dat het vooral onder invloed van sociale omstandigheden is dat mensen zich extravert/introvert gedragen? (Ik ben daar niet van op de hoogte hé - ik ben daar oprecht benieuwd naar! )
      Intuïtief neig ik meer naar de invloed van de sociale omstandigheden, omdat ik het gevoel heb dat ik ten eerste vroeger veel extraverter was en ook dat ik, in de juiste compagnie wel degelijk nog altijd extravert ben, terwijl ik bij een groep mensen waarin ik me minder goed voel (hoewel daar geen concrete aanleidingen voor zijn: bijvoorbeeld geen hekel aan iemand of iets dergelijks) dan wel weer volledig toeklap.

      Extravert en introvert lijken mij dus ook veel te eenvoudige etiketjes en dan sluit ik mij helemaal aan bij jou, Laura! Leuk stukje om te lezen! :-)

      Verwijderen
    2. Zeker interessante materie. Over je opmerking in verband met seksuele identiteit: ik heb er geen idee van of seksuele geaardheid genetisch bepaald is. Het zou zeker kunnen. In verband met het hele "nature versus nurture" verhaal wil ik wat voorbeelden geven over mijn eigen leven: tussen mijn 12e en mijn 18e heb ik op een school gezeten met uitsluitend jongens. Buiten de schooluren had ik nauwelijks contact met meisjes. Toch ben ik niet homoseksueel (geworden), en heb ik me altijd aangetrokken gevoeld tot vrouwen, en absoluut niet (in seksuele context dan) tot mannen. Het zou interessant zijn om na te gaan in hoeverre er een verband is tussen homoseksualiteit en een verleden in een "unisex" school. Dit zou de sociale constructie theorie kunnen ondersteunen.
      Nog een voorbeeld uit mijn eigen leefwereld: ik heb een broer en een zus, we hebben alledrie dezelfde ouders. Toch ben ik het meest introvert, mijn broer zit ergens tussen de twee, en mijn zus is duidelijk extravert. Hoe zou je deze verschillen kunnen verklaren? Ik weet van mezelf dat ik als kind altijd stil en teruggetrokken was, ik heb nochtans geen trauma opgelopen of zo (of ik weet het niet meer?). We kunnen hier nog veel over debatteren, heb ik zo het gevoel. Maar dit is misschien niet de juiste plaats ;-)

      Verwijderen
    3. Btw:
      http://www.standaard.be/cnt/dmf20131203_00869131
      ;-)))

      (en nu ga ik stoppen met deze blog te vervuilen)

      Verwijderen
    4. Bedankt voor je reactie daarop! Ja, die debatten blijven interessant hé. Dat artikel verbaast me nu trouwens ook weer. Ik dacht dat ik een tijdje geleden gelezen had dat vrouwen helemaal niet beter zijn in multitasken dan mannen en hop, daar is dat cliché dan plots weer terug in leven geroepen!
      Ik heb overigens ook een zus die veel extraverter is dan mij - terwijl we maar één jaar in leeftijd schelen en dus 'n heel gelijkaardige opvoeding gekregen hebben. Dan spreek ik mezelf dus weer tegen en heb ik het nu over de biologische factoren.
      Wellicht zal de waarheid een beetje in het midden liggen...

      Verwijderen
  3. ik was inderdaad gestopt met bloggen. Maar nu begint het toch weer te kriebelen. Vooral nu ik de commentaren hierboven lees. Eén van de redenen dat mijn interesse weggegleden was, was omdat er altijd zo weinig reacties komen op de stukjes. Dat is voor mij blijkbaar belangrijk: een discussie of gewoon persoonlijke reacties loskrijgen. En dan zie ik nu pas dat dat gelukt was bij deze blog en dat ik juist daarna ben gestopt. Ow ow ow. Ongeduld is een slechte raadgever.

    BeantwoordenVerwijderen