maandag 17 december 2012

rolpatronen spelen blijkbaar nog steeds een rol


Ik las een interessant stukje op de (helaas ietwat schreeuwerige) site relatie.blog.nl. De site is een allegaartje van zeer uiteenlopende onderwerpen, in dit geval over relaties. Toch zit er hier en daar een artikel tussen dat de moeite van het lezen wel waard is en tot nadenken aanzet. Zoals het artikel dat ik hieronder geplakt heb.Onderstaand artikel is trouwens geschreven door Dirkje van Bennekom.Mannen willen gedumpte vrouw. Vrouwen willen man die dumpte

Vrouwen die recent gedumpt zijn, weten zich vaak vrij snel omringd door allerlei mannen. Ze willen helpen met verhuizen en wel met de dame in kwestie op stap. Deze vrouwen zijn aantrekkelijker voor mannen dan vrouwen die zelf dumpten.
Vrouwen daarentegen gaan eerder achter een man met een relatiebreuk aan als hij degene was die dumpte….
Dat toont de University of Michigan in een nieuwe studie aan.
De onderzoekers waren verbaasd over deze uitkomst “We hadden verwacht dat zowel mannen als vrouwen meer aangetrokken zouden worden door degene die de relatie verbrak, omdat dat duidt op hogere status, verwachtingen en daadkracht”, aldus onderzoekster Christine Stanik.
Toch is er een verklaring voor dit verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen en dat zijn de klassieke rolpatronen en culturele verwachtingen. Vrouwen verwachten dominantie van mannen (en dus moet hij de relatie verbreken), terwijl mannen verwachten dat vrouwen onderdaniger zijn. Vrouwen die zelf een relatie verbreken lijken te kieskeurig en/of te machtig. Met andere woorden: zo’n man is bij voorbaat bevreesd dat zij hem ook zal gaan dumpen.
Een man die een relatie verbreekt kan evengoed kieskeurig zijn, zijn macht misbruiken of bindingsangst hebben. Maar vrouwen zien het feit dat een man weggaat uit zijn relatie als teken dat hij niet meer aan zijn ex hangt, wat hen meer ruimte en kans geeft.
Deze resultaten gelden overigens alleen als mensen op zoek zijn naar een vaste relatie. Voor een losse affaire of een onenightstand maakt het niet uit wie dumpte of gedumpt werd. Vrouwen hechten voorts ~meer dan mannen~ belang aan de mate waarin de vorige relatie verwerkt is.

1 opmerking:

  1. Ik heb toch telkens wat vragen bij zulke studies, vaak meten ze wat mensen 'zeggen' en niet wat ze doen...

    BeantwoordenVerwijderen